De wervelkolom

Een rechte ruggengraat, evenals lichaamswarmte, zijn verantwoordelijk voor een gezond en lang leven.
Een rechte ruggengraat zorgt voor een betere zenuwfunctie en bloedcirculatie. Dit zorgt voor het langdurige behoud van je gezondheid.

 

Waarom moet de wervelkolom “recht” zijn?

Dankzij modern medisch onderzoek weten we veel over de lichaamsstructuur. Het doel van de wervelkolom is als volgt: het fungeert als een steunpilaar en ondersteunt het lichaam op dezelfde manier als een boomwortel.


In de wervelkolom zitten centrale zenuwstelsels. Daarnaast bestaat het uit 24 botten:
–   7   Cervicale wervels
–   12 Thoracale wervels
–   5   Lumbale wervels.

Afbeeldingsresultaat voor cervicale wervels

 

De zenuwen die uit elke nekwervel steken, zijn verbonden met – en verantwoordelijk voor – het functioneren van het hoofd, de hersenen, de mond, de neus, de oren, de schildklier, de keel en de bronchiën, alsook het hele gebied vanaf de schouders tot de vingertoppen.
De zenuwen die voortvloeien uit de thoracale wervels, zijn verantwoordelijk voor de functies van de longen, het hart, de lever, de maag, de blindedarm, de dikke darm en de nieren.
Tenslotte horen bij de thoracale wervels, de vijf lumbale wervels: de blaas, de baarmoeder, de prostaat, de geslachtsorganen en de benen.

Onze wervelkolom is echter na onze geboorte, vanaf het moment dat we gingen zitten en rennen, blootgesteld aan een onvermijdelijke druk, die veroorzaakt wordt door zwaartekracht. Volgens studies is de lengte van de mens in de ochtend ongeveer 2- 2,5 cm langer dan in de avond. Bij kinderen is het verschil ongeveer 1-1,5 cm. Dit verschil mag niet worden geïnterpreteerd als een vermindering van lichaamsgrootte, maar als het “dunner worden” van de tussenwervelschijven, door de druk van de zwaartekracht, vermeerderd door onze activiteiten gedurende de dag.

De reden waarom pijn in de boven- en onderrug of vermoeidheid ‘s avonds optreedt, is zenuwbeklemming door de dunner wordende tussenwervelschijven. Daardoor ontstaan storingen in onze lichaamsfuncties, zoals de organen. We brengen bijna een derde van onze tijd al slapend door. Met andere woorden: de vorm waarin we gaan slapen is de positie waarin de wervelkolom het minste last van de zwaartekracht krijgt. Bovendien zorgt de tijd waarin we slapen voor ontspanning van de lichaamsfuncties en het vullen van de tussenwervelschijven met ruggenmerg.

Maar zelf merken we niets van de verschuivingen van onze wervels, die veroorzaakt worden door de druk op onze wervelkolom. Deze druk komt niet alleen door het zitten, staan of lopen, maar ook bijvoorbeeld door een val, een botsing tijdens het sporten of een auto-ongeluk. Op het moment dat we druk ervaren van externe invloeden, merken we de verplaatsing van de wervelkolom niet.

Hierbij moeten we het volgende beseffen: deze invloeden zijn in het begin geen probleem, maar ze kunnen na verloop van tijd verergeren. Bij volwassenen kunnen klachten pas na maanden of zelfs jaren ontstaan, met veel ernstige gevolgen.

Ziekten en pijn komen vooral voor als de zenuwbelasting en de verstoring van de bloedsomloop langdurig functionele stoornissen veroorzaken aan lichaamsdelen en organen.

Hoewel onze wervelkolom ook veroudert naarmate we ouder worden, denken veel mensen dat alleen leeftijd de oorzaak is voor het begin van pijn, ziekte of de achteruitgang van lichaamsfuncties. Ze zijn zich er niet van bewust dat dit ook te wijten is aan de volgende factoren:

– De druk van de zwaartekracht op de wervelkolom,
– Wervelkolombeschadiging door ongevallen,
– Een verkeerde houding,
– Eenzijdig gebruik van de rechter- of de linkerhand,
– Overgewicht.

Daar komt nog eens bij dat het moeilijk is kromme en gebogen wervels recht te zetten. Hoewel chiropractors de wervelkolom gedeeltelijk rechter kunnen maken, is volledige wervelkolomcorrectie niet mogelijk.

Laten we desondanks aannemen dat een volledige spinale correctie mogelijk is, maar dan nog is een eenmalige correctie van onze ruggengraat niet blijvend. Afgezien van de gemiddelde slaaptijd van 8 uur, brengen we de resterende 16 uur met de hierboven genoemde oorzaken van het krommer worden van de wervelkolom door. Daarom kunnen we op lange termijn geen blijvende, rechte ruggengraat verwachten. Hoewel de rugspieren kunnen worden getraind doormiddel van sport (wat weer bijdraagt aan een betere circulatie), kan sport ook negatieve effecten hebben op de wervelkolom.

Kortom: onze eet-, sport- en leefgewoonten, alsook andere factoren, zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Een rechte rug, waardoor ons lichaam haar taken naar behoren uit kan voeren, is een voorwaarde voor een gezond lichaam op de lange termijn.

Toch bestond er vroeger in de Westerse geneeskunde een goed concept voor de behandeling van de wervelkolom. Toen gingen we naar het ziekenhuis of naar de dokter indien we ziek waren of pijn hadden, en slikten we de door de arts voorgeschreven medicijnen. Of in zware gevallen lieten we ons op de operatietafel leggen voor symptoombestrijding, zonder op de hoogte te zijn van de oorzaak van de klachten. Westerse geneeskunde is er in principe voor gemaakt om de symptomen van ziekte te bestrijden, maar niet om de oorzaak te verhelpen. 

Normaal gesproken kunnen ziekte en pijn alleen volledig worden verholpen als de symptomen en de oorzaak tegelijkertijd worden behandeld. In de westerse geneeskunde, die zich meestal heeft gericht op de behandeling van symptomen, worden veel ziekten als ongeneeslijk gezien, omdat ze de oorzaak van de ziekte niet volledig kunnen verklaren.

De behandeling van de oorzaak bestaat uit de activering van ons zenuwstelsel en de bevordering van de bloedcirculatie. Wat weer het zelfherstellende vermogen stimuleert en de functies en de regeneratie in ons lichaam opwekken en verbeteren.

Anders gezegd, de activering van het eigen genezingsproces ligt aan de basis van de verbetering van de zenuwfuncties en de bevordering van de bloedcirculatie.

Wanneer zelfgenezing volledig in werking is, zonder bovengenoemde negatieve invloeden , maakt ons lichaam zelf nauwkeurige diagnoses en herstelt het het beste. Om pijn en ziekte zo veel mogelijk te voorkomen is dagelijkse zorg en onderhoud nodig om de wervelkolom te kunnen corrigeren en pijn en ziektes voor te blijven.

Hoe kunnen we voor onze rug zorgen en hem in de juiste stand houden?

Neem dit voorbeeld: Hoe jong begonnen we niet en hoe vaak zijn we niet druk geweest met het gezond houden van onze tanden? We weten allemaal dat tanden moeten worden verzorgd vanaf het moment dat ze in onze mond ontstaan.
Daarnaast eten we dagelijks voedsel, dus poetsen we onze tanden minstens twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds, omdat we tot de dood moeten eten en tanden daarbij onmisbaar zijn. Dat is de reden waarom we elke dag veel moeite doen om onze tanden gezond en schoon te houden.

Ondanks de dagelijkse verzorging worden onze tanden zacht en slecht naarmate de leeftijd vordert. En als ze te broos worden, moeten ze getrokken worden. Gelukkig is de moderne tandheelkunde in staat om tanden te vervangen door implantaten.

Maar vóór onze tijd, toen het idee van tandverzorging en hygiëne er niet was, werden de tanden sneller slecht, wat tot dagelijkse problemen moet hebben geleid. Daarom heeft de mensheid in een vroeg stadium de behoefte aan tandheelkundige zorg erkend.

Hoeveel tijd en moeite investeren we nu eigenlijk in de zorg voor de wervelkolom, ook al wordt deze elke dag zwaar belast door te zitten, te staan, te werken, dingen te dragen, enzovoort?

Het idee van spinale zorg komt niet eens in ons op, simpelweg omdat we onze ruggengraat niet kunnen zien. Als we rugpijn hebben, gaan we naar bed of bij ergere pijn rijden we naar de dokter en slikken medicijnen die door de dokter zijn voorgeschreven. Als het niet beter wordt, krijgen we injecties of in het ergste geval is een operatie onvermijdelijk.

Normaal gesproken denken we niet dat rugpijn wordt veroorzaakt door de druk op de zenuwen.
Een ander voorbeeld: Wanneer de zesde borstwervel van de thorax krom of gebogen is, raken de zenuwen verbonden met de maag gekneld, resulterend in maagaandoeningen en stoornis van de bloedsomloop. Het is logisch dat maagklachten het gevolg kunnen zijn van deze aandoening. In het geval van een verstoorde spijsvertering denken we meestal dat het probleem komt van bedorven voedsel of slechte eetgewoonten.

Maar maagklachten worden niet alleen veroorzaakt door voedsel of andere factoren. Het kan ook komen door de verstoorde functie van de maag zelf. Op de achtergrond zal de maagfunctie verbeteren wanneer de spieren van het zesde borstbeen van de thorax: ontspannen en rechtgetrokken worden, de verantwoordelijke zenuwen geactiveerd worden en de bloedstroom in het gebied bevorderd wordt.

We hebben zojuist de maag als voorbeeld genomen, maar elk deel van het lichaam is verbonden met onze wervelkolom. Om deze reden moet de wervelkolom in orde blijven en altijd recht worden gehouden. Laten we samen eens kijken wat de juiste verzorging van de wervelkolom is.

De wervelkolom wordt ondersteund door verschillende spieren. In het geval van een verschoven wervelkolom verliezen de spieren automatisch hun balans en worden ze na verloop van tijd stijver.

Als gevolg hiervan raken de zenuwen en aders in de spieren opnieuw beklemd. Hierdoor ontstaat pijn en treedt verstoring van de bloedcirculatie op.

De eerste stap naar verbetering is de ontspanning van de spieren. Er zijn twee methoden bekend: massage en warmte. Na deze stap worden acupressuur en moxa (moxabranden, hitte punttherapie) gebruikt: de twee gecombineerde therapieën worden gebruikt om elke plekje in de ruggengraat te corrigeren. Van de cervicale, de thoracale tot aan de lumbale wervelkolom. Acupressuur en moxa helpen niet alleen om de wervelkolom te corrigeren, maar ook om de bloedsomloop te bevorderen.

De effecten van acupressuur en moxa zijn al bekend in de geneeskunde in het Verre Oosten.

Het idee achter wervelkolomcorrectie is, zoals hierboven vermeld, het behoud van het zelfgenezend vermogen. Daarbij ligt de focus op verlichting van de pijn en de behandeling van de oorzaak, zonder de natuurlijke self-healing uit het oog te verliezen. Bovendien is continue ziektepreventie essentieel en noodzakelijk voor de gezondheid op de lange termijn. Hierbij is nog belangrijker, om ziekte te voorkomen, dat de ruggengraat dagelijks en al op jonge leeftijd onderhouden wordt.

Ieder van ons wil een gezond, lang en gelukkig leven zonder pijn. Vooral degenen onder ons die al te maken hebben gehad met ziekte en pijn, weten hun gezondheid te waarderen en weten dat gezondheid het beste en meest kostbare geschenk is. We moeten op tijd accepteren dat ons lichaam niet alleen door de toenemende leeftijd achteruit gaat, maar ook door een gebrek aan zorg van de wervelkolom. Het is niet te laat om uw rug te behandelen, zodat u gezondheidswinst kunt behalen en dat op lange termijn kunt behouden.

.